Helkama-kodinkoneet logo
Suunniteltu kotisi tarpeisiin perheyrityksen pitkällä perinteellä
Ohjeita sopivan pakastimen valintaan

NoFrost vai LowFrost?

Ohjeita sopivan pakastimen valintaan

Pakastinta- kuten mitä tahansa muutakin kodinkonetta - valitessa huomaa usein, ettäerilaisia ominaisuuksia on paljon eikä itse osaa sanoa, mitkä ominaisuudet ovattärkeimpiä ja mikä malli olisi juuri omaan keittiöön sopiva. Tulisiko kylmälaitteen olla manuaali- vai automaattisulatteinen, NoFrost vai LowFrost ja olisiko takalauhduttimella varustettu malli sivulauhduttimilla varustettua mallia parempi? Entä miten suuri merkitys on energialuokalla? Vastauksia näihin kysymyksiin löydät alla olevasta tekstistä. Myös asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään, mikäli sinulla on kysymyksiä tai tarvitset apua oikean mallinvalinnassa.

 

NoFrost vai LowFrost?

NoFrost-tekniikka varmistaa, ettei pakastimeen muodostu huurretta ja jäätä, jolloin sitä ei tarvitse sulattaa. Laitteen sisällä oleva puhallin puhaltaa kosteaa ilmaa pois laitteen pakastusosiosta ja kylmää kuivaa ilmaa kostean tilalle. Tällöin huurretta tai jäätä ei pääse muodostumaan pakastimen sisälle. NoFrost-pakastin on usein muita malleja hieman energiatehokkaampi, koska muunlaisissa malleissa laitteen sisäseiniin mahdollisesti muodostuva jää johtaa siihen, että laitteen on tehtävä enemmän töitä pitääkseen lämpötilan tasaisen kylmänä. Verrattuna LowFrost-tekniikalla toimiviin laitteisiin NoFrost-pakastimen etuna on sen helppohoitoisuus: pakastimeen ei muodostu jäätä eikä sitä tarvitse sulattaa. Osa valmistajista käyttää NoFrost-tekniikasta myös termiä Frost Free.

LowFrost-tekniikalla toimivaa pakastinta ei tarvitse sulattaa yhtä usein kuin perinteisiä pakastimia. LowFrost-tekniikka perustuu siihen, että pakastimen takaseinän sisällä on vastukset, jotka automaattisesti lämmittävät takaseinää tietyin väliajoin. Tällöin seinään muodostunut huurre ja jää sulavat, ja vesi valuu pakastimen takaseinään asennetun poistoputken kautta kompressorin yläpuolella olevaan haihdutusastiaan. Kun kompressori säännöllisesti käynnistyy, sen tuottama lämpö haihduttaa sulamisveden. LowFrost-tekniikalla toimivaa pakastinta ei tarvitse sulattaa yhtä usein kuin perinteistä manuaalisulatteista pakastinta. Verrattuna NoFrost-tekniikalla toimiviin laitteisiin LowFrostin etuna on sen usein edullisempi hinta. Myös LowFrost on suhteellisen helppohoitoinen, koska sen sulatusväli on pitkä. Osa valmistajista käyttää LowFrost-tekniikasta myös termejä Less Frost ja Smart Frost.

Manuaalisulatteinen pakastin täytyy NoFrost- ja LowFrost-malleista poiketen sulattaa yleensä useamman kerran vuodessa. Mikäli pakastimen ovea avataan usein, sisään pääsee lämmintä kosteaa ilmaa ja sulatusväli lyhenee. Kun pakastimeen muodostuu huurretta ja jäätä, laitteen on tehtävä enemmän töitä tasaisen kylmän lämpötilan ylläpitämisessä, mikä puolestaan kasvattaa energiankulutusta.

Helkaman pakastinkaappivalikoimassa on keskitytty lähes yksinomaan NoFrost- ja LowFrost-tekniikoita käyttäviin malleihin, sillä nämä ovat usein paitsi energiatehokkaampia, myös tarjoavat käyttäjälle helpomman ja huolettomamman käyttökokemuksen.

 

Takalauhdutin vai sivulauhdutin?

Takalauhdutin on kylmälaitteen takana oleva säleikkö. Kun laitteen sisälle tuotetaan kylmää ilmaa, vapautuu laitteen ulkopuolelle lämpöenergiaa. Tämä lämpö haihtuu lauhduttimen kautta ympäröivään huoneilmaan. Takalauhduttimen etuna on se, että laite voidaan sijoittaa myös esimerkiksi komeroon tai asentaa kalusteisiin ilman huolta siitä, että laite lämmittää viereisiä kaappeja ja niissä olevia elintarvikkeita. Kun laitteessa on takalauhdutin, ei tarvitse myöskään olla huolissaan siitä, että laite kuluttaisi komeroon tai kalusteisiin asennettuna enemmän energiaa kuin vapaasti avonaisessa tilassa seisoessaan. Takalauhduttimella toimiva laite on siis aina turvallinen valinta.

Sivulauhduttimilla toimivassa kylmälaitteessa ei ole säleikköä takana, vaan lauhduttimet on asennettu laitteen molemmille sivuille yleensä laitteen rungon sisään niin, että ne eivät ole näkyvillä. Sivulauhduttimen etuna on usein se, että kun lämpöä saadaan haihdutettua molemmilta sivuilta – eli yleensä takalauhdutinta suuremmalta pinta-alalta – saadaan laitteesta helpommin energiatehokas. Toki energiatehokkuuteen vaikuttavat myös monet muut seikat. Sivulauhduttimen haasteena on, että mikäli laite sijoitetaan komeroon tai asennetaan kalusteisiin niin, että laitteen molemmille sivuille ei jää runsaasti tyhjäätilaa, lämpö ei pääse haihtumaan ja laite kuluttaa tällöin huomattavasti enemmän energiaa kuin vapaasti sijoitettuna. Lisäksi lämpö ohjautuu laitteen ympärillä oleviin rakenteisiin, ja laite saattaa tällöin lämmittää viereisiä kaappeja ja niissä olevia elintarvikkeita. Tämän vuoksi suosittelemme takalauhduttimella varustettua mallia erityisesti silloin, kun laite sijoitetaan komeroon tai asennetaan kalusteisiin.

 

Energialuokka

Kylmälaitteiden energiatehokkuus on kasvanut viimeisten vuosien aikana merkittävästi, ja siksi energialuokituksessa käytettävää asteikkoa on muutettu vuonna 2021. Entiset A+, A++ ja A+++ -luokat ovat poistuneet, ja sen sijaan nykyisin käytetään uutta A-G-asteikkoa, joka ei ole suoraan verrannollinen vanhoihin energialuokkiin. Energialuokka ei kerro kaikkea laitteen energiankulutuksesta; energiankulutukseen vaikuttavat useat seikat, esimerkiksi kuinka hyvin ilma kiertää laitteen ympärillä ja lämpö pääsee haihtumaan lauhduttimista. Esimerkiksi sivulauhduttimella varustettu E-energialuokan laite saattaa kalusteisiin asennettuna kuluttaa enemmän energiaa, kuin takalauhduttimella varustettu F-energialuokan laite.

Mikäli haluat minimoida kylmälaitteesi energiankulutuksen, suosittelemme kiinnittämään huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

1.    Huolehdi, että laitteen sisälle ei ole muodostunut huurretta tai jäätä.

2.    Pyri avaamaan laitteen ovea mahdollisimman harvoin ja pitämään sitä auki vain tarpeellisen ajan.

3.    Anna lämpimien elintarvikkeiden jäähtyä ennen niiden laittamista jääkaappiin tai pakastimeen.

4.    Pidä laite puhtaana ja huolehdi, että sisältö on aseteltu siten, että ilma pääsee esteettömästi kiertämään laitteen sisällä.

5.    Säädä laitteen lämpötila-asetukset sopiviksi ja käytä pikapakastustoimintoa pakastaessasi suurempia määriä ruokaa kerralla.

LUE LISÄÄJÄLLEENMYYJÄ

Laadukkaita

jokaiseen kotiin

Helkama-kodinkoneet logo

Kodinkoneita suomalaisille jo vuodesta 1905

Maalattuja kodinkoneiden runkoja Helkaman tehtaalla

Helkama on vuodesta 1905 alkaen toiminut suomalainen perheyritys. Pyhtääläinen talonpoika Heikki J. Helkama perusti Tampereelle ensimmäisen liikkeensä, jossa myytiin polkupyöriä, rautasänkyjä sekä ompelu- ja kutomakoneita. Seuraavat liikkeet avattiin Viipuriin ja Helsinkiin. Liiketoiminta laajeni vuosien mittaan muun muassa autojen ja moottoripyörien maahantuontiin sekä kodinkoneiden valmistamiseen.

Maalattuja kodinkoneiden runkoja Helkaman tehtaalla

Kolme syytä vaihtaa induktiolieteen

1. Tehokas
Kuumentaa ruuan ilman viivettä
2. Taloudellinen
Säästää 20-40% sähköä verrattuna keraamiseen tai valurautalieteen
3. Turvallinen
Virta katkeaa, kun pannun nostaa liedeltä
Helkama-induktioliedet
Punainen retrojääkaappiPunainen retrojääkaappi

Väriä keittiöön Helkaman tyylikkäillä retrojääkaapeilla

Punainen retrojääkaappi

Retro on taas muodissa! Pehmeät muodot, pirteät värit ja Helkaman korkea laatu tekevät arjesta juhlaa keittiössäsi. Meiltä löydät tarpeisiisi sopivan kylmälaitteen kotiin tai mökille.

TUTUSTU VALIKOIMAAMME

Suomalainen perheyritys

Helkama Kodinkoneiden taustalla toimii Suomen Kodinkonetukku Oy, joka on suomalainen perheyritys ja osa jo vuonna 1905 toimintansa aloittaneita Helkama-yhtiöitä.

Korkea laatu

Helkama-kodinkoneet ovat laadultaan ja kestävyydeltään huippuluokkaa.

Kahden vuoden takuu

Kodinkoneidemme korkeasta laadusta huolimatta voi vastaan tulla joskus viallinen laite. Kaikissa laitteissamme on lähtökohtaisesti 2 vuoden takuu.

Tehty kestämään

Kodinkoneisiimme on saatavilla varaosia vähintään 10 vuoden ajan siitä, kun kyseinen malli on tullut markkinoille.

Vastuullisuus

Meille on erityisen tärkeää, että toimintamme on vastuullista ja ekologista. Varmistamme, että laitteemme ovat kestäviä ja ne kierrätetään asianmukaisesti elinkaarensa lopussa.

Toimiva huolto

Keskushuoltomme kautta saat yhteyden lähimpään valtuutettuun huoltoliikkeeseen myös takuuajan jälkeen.
Keskushuolto

Laaja valikoima

Laajasta valikoimastamme löydät kodinkoneet jokaiseen tyyliin, tarpeeseen ja hintaluokkaan.

Jälleenmyyjät

Etsi lähin Helkama-kodinkoneiden jälleenmyyjäsi:
Jälleenmyyjät

Löydä lähin Helkama-jälleenmyyjäsi